stichting-itcm.nl Uncategorized De Kracht van Chinese Geneeskunde: Een Holistische Benadering voor Gezondheid en Welzijn

De Kracht van Chinese Geneeskunde: Een Holistische Benadering voor Gezondheid en Welzijn

chinese geneeskunde

Chinese geneeskunde: een eeuwenoude benadering van gezondheid en welzijn

Al duizenden jaren heeft de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) mensen over de hele wereld geholpen om hun gezondheid en welzijn te verbeteren. Met zijn holistische benadering en diepgewortelde filosofie biedt TCM een unieke kijk op het menselijk lichaam en de natuurlijke balans.

Een van de belangrijkste principes van TCM is het concept van Qi, wat kan worden vertaald als levensenergie. Volgens de Chinese geneeskunde stroomt Qi door ons lichaam via meridianen, vergelijkbaar met energiekanalen. Het handhaven van een vrije stroom van Qi wordt beschouwd als essentieel voor een goede gezondheid.

Om deze harmonieuze stroom te bevorderen, maakt TCM gebruik van verschillende therapeutische technieken. Acupunctuur is waarschijnlijk de bekendste hiervan. Door dunne naalden op specifieke punten in het lichaam te plaatsen, wordt geprobeerd om blokkades op te heffen en de energiestroom te herstellen. Deze techniek wordt al duizenden jaren toegepast en heeft zijn effectiviteit bewezen bij het behandelen van verschillende aandoeningen, zoals pijn, stress en slapeloosheid.

Naast acupunctuur omvat TCM ook kruidengeneeskunde, die gebaseerd is op het gebruik van planten en andere natuurlijke ingrediënten om ziekten te behandelen. Elk kruid heeft zijn eigen eigenschappen en effecten op het lichaam, en TCM-beoefenaars combineren verschillende kruiden om een ​​gepersonaliseerde behandeling samen te stellen. Deze benadering is gericht op het herstellen van de balans in het lichaam en het versterken van de natuurlijke genezingskracht.

Een ander belangrijk aspect van TCM is voedingsleer. Volgens Chinese geneeskunde heeft voeding directe invloed op onze gezondheid en kan het worden gebruikt om ziekten te voorkomen en te behandelen. Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen en op een gebalanceerde manier te eten, kan het lichaam in optimale conditie worden gehouden.

Wat TCM onderscheidt, is zijn holistische benadering van gezondheid. In plaats van zich alleen te richten op symptomen, probeert TCM de onderliggende oorzaken van ziekten aan te pakken en het hele individu in beschouwing te nemen – fysiek, mentaal en emotioneel. Hierdoor kunnen niet alleen specifieke klachten worden behandeld, maar wordt ook gestreefd naar een algehele verbetering van de gezondheid en welzijn.

Hoewel TCM diep geworteld is in de Chinese cultuur, heeft het wereldwijd erkenning gekregen als een waardevolle aanvulling op de moderne geneeskunde. Steeds meer mensen zoeken naar alternatieve behandelmethoden die rekening houden met hun individuele behoeften en levensstijl. TCM biedt een uitgebreid scala aan therapeutische technieken die kunnen worden aangepast aan verschillende situaties.

Het is belangrijk op te merken dat TCM niet bedoeld is als vervanging voor reguliere medische zorg, maar eerder als een complementaire benadering. Samenwerking tussen TCM-beoefenaars en reguliere zorgverleners kan leiden tot een geïntegreerde aanpak van gezondheid en welzijn, waarbij het beste van beide werelden wordt gecombineerd.

Of het nu gaat om acupunctuur, kruidengeneeskunde of voedingsadvies, de traditionele Chinese geneeskunde biedt een waardevol perspectief op gezondheid en welzijn. Door de eeuwen heen heeft TCM mensen geholpen om hun natuurlijke balans te herstellen en een betere kwaliteit van leven te bereiken. Het blijft een bron van wijsheid en inspiratie voor degenen die streven naar holistische gezondheid in onze moderne wereld.

 

7 Veelgestelde Vragen over Chinese Geneeskunde: Een Inleiding

 1. Wat is Chinese geneeskunde?
 2. Wat zijn de belangrijkste principes van de traditionele Chinese geneeskunde?
 3. Hoe werkt acupunctuur en waarvoor kan het worden gebruikt?
 4. Welke aandoeningen kunnen worden behandeld met Chinese kruidengeneeskunde?
 5. Is Chinese geneeskunde veilig en effectief?
 6. Kan Chinese geneeskunde worden gecombineerd met reguliere medische behandelingen?
 7. Hoe vind ik een betrouwbare en gekwalificeerde TCM-beoefenaar in mijn omgeving?

Wat is Chinese geneeskunde?

Chinese geneeskunde, ook bekend als traditionele Chinese geneeskunde (TCM), is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die al duizenden jaren in China wordt beoefend. Het is gebaseerd op de filosofie dat het menselijk lichaam een ​​complexe energetische structuur heeft en dat gezondheid afhangt van het behoud van evenwicht en harmonie binnen dit systeem.

In de Chinese geneeskunde wordt het concept van Qi (spreek uit als “tsjie”) centraal gesteld. Qi wordt beschouwd als een vitale levenskracht die door het lichaam stroomt en alle aspecten van ons wezen beïnvloedt – fysiek, mentaal en emotioneel. Een vrije stroom van Qi wordt gezien als essentieel voor een goede gezondheid, terwijl blokkades of onevenwichtigheden tot ziekte kunnen leiden.

Om de balans te herstellen en de energiestroom te bevorderen, maakt de Chinese geneeskunde gebruik van verschillende therapeutische technieken. Acupunctuur is waarschijnlijk een van de bekendste praktijken binnen TCM. Door dunne naalden op specifieke punten in het lichaam te plaatsen, tracht acupunctuur blokkades op te heffen en de energiebalans te herstellen.

Naast acupunctuur omvat TCM ook kruidengeneeskunde, waarbij natuurlijke ingrediënten zoals planten, wortels en dierlijke producten worden gebruikt om ziekten te behandelen en het lichaam te versterken. Kruidengeneeskunde is gebaseerd op de principes van Yin en Yang, evenals de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water), die worden gebruikt om de energetische eigenschappen van verschillende kruiden te begrijpen en te combineren.

Voedingsleer is ook een integraal onderdeel van de Chinese geneeskunde. Volgens TCM heeft voeding directe invloed op onze gezondheid en kan het worden gebruikt om ziekten te voorkomen en te behandelen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het vermijden van andere kunnen we onze energiebalans in evenwicht houden.

Daarnaast omvat TCM ook bewegingspraktijken zoals tai chi en qigong, die gericht zijn op het bevorderen van de stroom van Qi door middel van zachte bewegingen, ademhalingsoefeningen en meditatie.

Het unieke aspect van Chinese geneeskunde is de holistische benadering. In plaats van alleen naar symptomen te kijken, probeert TCM de onderliggende oorzaken van ziekten aan te pakken en het lichaam als geheel te behandelen. Het streven is niet alleen om specifieke klachten te verlichten, maar ook om een ​​algehele verbetering van gezondheid en welzijn te bereiken.

Hoewel Chinese geneeskunde diepgeworteld is in de traditionele Chinese cultuur, heeft het wereldwijd erkenning gekregen als een waardevolle aanvulling op moderne medische zorg. Steeds meer mensen zoeken naar complementaire behandelmethoden die rekening houden met hun individuele behoeften en levensstijl. TCM biedt een uitgebreid scala aan therapeutische technieken die kunnen worden aangepast aan verschillende situaties.

Het is belangrijk op te merken dat Chinese geneeskunde niet bedoeld is als vervanging voor reguliere medische zorg, maar eerder als een complementaire benadering. Samenwerking tussen TCM-beoefenaars en reguliere zorgverleners kan leiden tot een geïntegreerde aanpak van gezondheid en welzijn, waarbij het beste van beide werelden wordt gecombineerd.

Al met al biedt de Chinese geneeskunde een uniek perspectief op gezondheid en welzijn, waarbij de focus ligt op het herstellen van balans en harmonie in het lichaam. Het blijft een waardevolle bron van wijsheid en inspiratie voor degenen die streven naar holistische gezondheid in onze moderne wereld.

Wat zijn de belangrijkste principes van de traditionele Chinese geneeskunde?

De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is gebaseerd op een aantal belangrijke principes die de basis vormen van deze eeuwenoude geneeskundige benadering. Hier zijn enkele van de belangrijkste principes van TCM:

 1. Yin en Yang: Yin en Yang zijn complementaire tegenpolen die in alles aanwezig zijn, inclusief het menselijk lichaam. Yin staat voor koele, rustige en passieve eigenschappen, terwijl Yang verwijst naar warme, actieve en dynamische eigenschappen. Een goede gezondheid wordt bereikt wanneer Yin en Yang in balans zijn.
 2. Qi: Qi wordt beschouwd als levensenergie of levenskracht die door het lichaam stroomt. Het is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Volgens TCM circuleert Qi door meridianen in het lichaam en voedt het organen, weefsels en systemen.
 3. Meridianen: Meridianen zijn energiekanalen waarlangs Qi door het lichaam stroomt. Er zijn twaalf hoofdmeridianen die gekoppeld zijn aan specifieke organen en functies in het lichaam. Het vrij stromen van Qi door deze meridianen is essentieel voor een goede gezondheid.
 4. Vijf Elementen: De vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) worden gebruikt om de interacties tussen verschillende organen en processen in het lichaam te beschrijven volgens TCM. Elk element heeft specifieke eigenschappen en is verbonden met bepaalde organen.
 5. Diagnose door pols- en tongonderzoek: In TCM wordt veel belang gehecht aan het onderzoeken van de pols en de tong om informatie te verkrijgen over de toestand van het lichaam. De pols kan in verschillende posities en dieptes worden gevoeld, wat kan wijzen op specifieke onevenwichtigheden. De tongkleur, textuur en coating kunnen ook aanwijzingen geven over de gezondheidstoestand.
 6. Behandeling met acupunctuur en kruiden: Acupunctuur is een belangrijk therapeutisch middel in TCM. Door dunne naalden op specifieke punten in het lichaam te plaatsen, wordt geprobeerd om de stroom van Qi te reguleren en onevenwichtigheden te corrigeren. Kruidengeneeskunde maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten om ziekten te behandelen en het lichaam in balans te brengen.
 7. Holistische benadering: TCM ziet het individu als een geheel waarin fysieke, mentale en emotionele aspecten met elkaar verbonden zijn. Het doel van TCM is niet alleen om symptomen te behandelen, maar ook om de onderliggende oorzaken aan te pakken en het algehele welzijn te bevorderen.

Deze principes vormen samen de basis van de traditionele Chinese geneeskunde en worden toegepast bij diagnose, behandeling en preventie van ziekten. Ze vertegenwoordigen een holistische benadering van gezondheid waarbij rekening wordt gehouden met het evenwicht tussen Yin en Yang, de vrije stroom van Qi en de interacties tussen de vijf elementen.

Hoe werkt acupunctuur en waarvoor kan het worden gebruikt?

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskundige techniek die al duizenden jaren wordt toegepast. Het is gebaseerd op het idee dat er energiekanalen in ons lichaam zijn, genaamd meridianen, waarlangs de levensenergie genaamd Qi stroomt. Volgens de Chinese geneeskunde kan ziekte ontstaan ​​wanneer de stroom van Qi verstoord raakt.

Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst, die zich bevinden langs de meridianen. Deze punten worden acupunctuurpunten genoemd en ze hebben elk hun eigen unieke eigenschappen en effecten. Door de naalden op deze punten te plaatsen, probeert een acupuncturist de energiestroom te herstellen en eventuele blokkades op te heffen.

Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar acupunctuur nog gaande is, zijn er verschillende theorieën over hoe het werkt. Een gangbare verklaring is dat acupunctuur de afgifte van endorfines bevordert, die natuurlijke pijnstillers zijn. Dit kan verklaren waarom acupunctuur vaak wordt gebruikt bij pijnbeheersing, zoals bij rugpijn, hoofdpijn of artritis.

Acupunctuur kan ook invloed hebben op het zenuwstelsel en de bloedcirculatie verbeteren. Het kan ontstekingen verminderen en het immuunsysteem stimuleren. Bovendien wordt gedacht dat acupunctuur invloed heeft op verschillende neurotransmitters in de hersenen, wat kan bijdragen aan het verbeteren van stemming en het verminderen van stress en angst.

Acupunctuur wordt gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen en klachten. Het wordt vaak ingezet bij pijnbeheersing, zoals rugpijn, nekpijn, migraine, gewrichtspijn en menstruatiepijn. Daarnaast kan acupunctuur worden gebruikt om stress en angst te verminderen, slaapstoornissen te behandelen en de algehele ontspanning te bevorderen. Het kan ook helpen bij het verlichten van allergieën, spijsverteringsproblemen, huidaandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat acupunctuur individueel wordt afgestemd op elke persoon. Een gekwalificeerde acupuncturist zal een uitgebreide diagnose stellen om de specifieke behoeften van de patiënt te begrijpen. De behandeling kan bestaan ​​uit het plaatsen van naalden op verschillende punten in het lichaam, maar kan ook andere technieken omvatten, zoals cupping (het plaatsen van verwarmde glazen kopjes op de huid) of moxibustie (het verwarmen van bepaalde punten met een brandend kruid).

Hoewel acupunctuur over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer uitgevoerd door een getrainde professional, is het belangrijk om een ​​gekwalificeerde acupuncturist te raadplegen voor behandeling. Zij kunnen uw specifieke situatie beoordelen en u adviseren over de geschiktheid van acupunctuur voor uw gezondheidsprobleem.

Acupunctuur is een waardevolle aanvulling op de moderne geneeskunde en kan een effectieve behandelingsoptie zijn voor verschillende aandoeningen. Het biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn, waarbij het lichaam wordt gestimuleerd om zijn natuurlijke genezingskracht te activeren.

Welke aandoeningen kunnen worden behandeld met Chinese kruidengeneeskunde?

Chinese kruidengeneeskunde wordt al duizenden jaren gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen. Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van kruidengeneeskunde kan variëren afhankelijk van de individuele situatie en de juiste diagnose door een ervaren TCM-beoefenaar vereist.

Hier zijn enkele veelvoorkomende aandoeningen waarvoor Chinese kruidengeneeskunde vaak wordt ingezet:

 1. Respiratoire aandoeningen: Kruidenformules kunnen worden gebruikt om symptomen van verkoudheid, hoest, astma, bronchitis en allergieën te verlichten.
 2. Gastro-intestinale aandoeningen: Maagklachten, spijsverteringsproblemen, prikkelbare darmsyndroom (PDS), constipatie, diarree en maagzweren kunnen worden behandeld met specifieke kruidenformules.
 3. Gynaecologische aandoeningen: Chinese kruidengeneeskunde kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus, het verminderen van menstruatiepijn, het behandelen van onvruchtbaarheid en het ondersteunen van een gezonde zwangerschap.
 4. Huidaandoeningen: Eczeem, psoriasis, acne en andere huidaandoeningen kunnen baat hebben bij zowel interne als externe toepassing van Chinese kruidengeneeskunde.
 5. Pijnklachten: Kruidenformules kunnen worden gebruikt om pijn te verlichten bij aandoeningen zoals artritis, migraine, rugpijn en spierpijn.
 6. Slapeloosheid en stressgerelateerde aandoeningen: Chinese kruiden kunnen helpen bij het bevorderen van ontspanning, het verminderen van angst en het verbeteren van de slaapkwaliteit.
 7. Hormonale onevenwichtigheden: Kruidengeneeskunde kan worden gebruikt om hormonale disbalansen aan te pakken, zoals menopauzeklachten, premenstrueel syndroom (PMS) en onregelmatige menstruatie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat Chinese kruidengeneeskunde individueel wordt afgestemd op de specifieke behoeften van elke persoon. Een gekwalificeerde TCM-beoefenaar zal een gedetailleerde diagnose stellen en een passende kruidenformule voorschrijven op basis van de symptomen, de algehele gezondheidstoestand en de onderliggende oorzaken van de aandoening.

Het is altijd raadzaam om een ​​ervaren TCM-beoefenaar te raadplegen voordat u Chinese kruidengeneeskunde gebruikt om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief is voor uw specifieke situatie.

Is Chinese geneeskunde veilig en effectief?

Chinese geneeskunde, zoals elke vorm van medische behandeling, heeft zijn eigen veiligheids- en effectiviteitsprofiel. Over het algemeen wordt TCM als veilig beschouwd wanneer het wordt uitgevoerd door goed opgeleide en ervaren beoefenaars. Het is belangrijk om te zoeken naar gekwalificeerde TCM-beoefenaars die zijn opgeleid aan gerenommeerde instituten.

Wat betreft de effectiviteit van Chinese geneeskunde, er is een groeiend aantal wetenschappelijke studies die de therapeutische voordelen ervan ondersteunen. Acupunctuur bijvoorbeeld, heeft aangetoond effectief te zijn bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder pijn, misselijkheid en allergieën. Kruidengeneeskunde wordt ook erkend als een waardevolle aanvulling op de moderne geneeskunde voor bepaalde aandoeningen.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle beweringen over de effectiviteit van TCM-wijsheden wetenschappelijk zijn bewezen. Sommige aspecten van TCM berusten nog steeds op traditionele kennis en ervaring, zonder dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is verzameld om hun werkingsmechanismen volledig te begrijpen.

Bij het overwegen van Chinese geneeskunde is het verstandig om open te staan voor een geïntegreerde benadering waarbij reguliere medische zorg wordt gecombineerd met TCM. Het raadplegen van een gekwalificeerde zorgverlener kan u helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over uw gezondheid en welzijn.

Het is altijd raadzaam om met uw reguliere zorgverlener te overleggen voordat u begint met een nieuwe behandeling, inclusief Chinese geneeskunde. Op deze manier kunt u een goed geïnformeerde keuze maken op basis van uw individuele behoeften en medische geschiedenis.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de veiligheid en effectiviteit van Chinese geneeskunde afhangen van verschillende factoren, zoals de juiste diagnose, de vaardigheid van de beoefenaar en de naleving van hygiëne- en veiligheidsnormen. Het is daarom essentieel om te zoeken naar gekwalificeerde professionals die werken volgens ethische richtlijnen en goede praktijken.

Kortom, Chinese geneeskunde kan veilig en effectief zijn wanneer het op de juiste manier wordt toegepast door gekwalificeerde beoefenaars. Het is belangrijk om uw eigen onderzoek te doen, advies in te winnen bij betrouwbare bronnen en samen te werken met zorgverleners om weloverwogen beslissingen te nemen over uw gezondheid.

Kan Chinese geneeskunde worden gecombineerd met reguliere medische behandelingen?

Ja, Chinese geneeskunde kan zeker worden gecombineerd met reguliere medische behandelingen. Steeds vaker zien we een integratieve benadering waarbij verschillende behandelmethoden worden gecombineerd om de gezondheid en het welzijn van de patiënt te bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat Chinese geneeskunde niet bedoeld is als vervanging voor reguliere medische zorg, maar eerder als een aanvullende benadering. Het kan dienen als een waardevolle aanvulling op conventionele behandelingen zoals medicatie, chirurgie of fysiotherapie.

De combinatie van Chinese geneeskunde en reguliere behandelingen kan verschillende voordelen hebben. Ten eerste kan het de effectiviteit van de behandeling vergroten. Door beide benaderingen te combineren, kunnen ze elkaar aanvullen en synergie creëren om optimale resultaten te bereiken.

Ten tweede kan het gebruik van Chinese geneeskunde bijdragen aan het verminderen van bijwerkingen en het verbeteren van het algehele welzijn tijdens conventionele behandelingen. Bijvoorbeeld, acupunctuur kan helpen bij het verminderen van pijn, misselijkheid of vermoeidheid die kunnen optreden tijdens chemotherapie of andere intensieve medische procedures.

Bovendien kan Chinese geneeskunde ook een preventieve rol spelen door het immuunsysteem te versterken en de algehele gezondheid te verbeteren. Dit kan helpen om het risico op bepaalde aandoeningen te verminderen en de algemene gezondheidstoestand te bevorderen.

Het is echter belangrijk om open en transparant te zijn over het combineren van verschillende behandelingen. Het is essentieel dat patiënten hun reguliere zorgverleners op de hoogte stellen van eventuele Chinese geneeskunde behandelingen die zij ondergaan, evenals de TCM-beoefenaars over de reguliere behandelingen die zij ontvangen. Op deze manier kunnen zorgverleners samenwerken en de beste zorg bieden aan de patiënt.

Het combineren van Chinese geneeskunde met reguliere medische behandelingen vereist een geïnformeerde en holistische benadering. Het is belangrijk om te werken met gekwalificeerde TCM-beoefenaars en reguliere zorgverleners die openstaan ​​voor samenwerking en communicatie. Op deze manier kan een geïntegreerde aanpak worden bereikt, waarbij het beste van beide werelden wordt gecombineerd om de gezondheid en het welzijn van de patiënt te bevorderen.

Hoe vind ik een betrouwbare en gekwalificeerde TCM-beoefenaar in mijn omgeving?

Het vinden van een betrouwbare en gekwalificeerde TCM-beoefenaar in uw omgeving kan een belangrijke stap zijn om de voordelen van traditionele Chinese geneeskunde te ervaren. Hier zijn enkele suggesties om u te helpen bij uw zoektocht:

 1. Vraag om aanbevelingen: Begin door vrienden, familieleden of collega’s te vragen of ze ervaring hebben met TCM-beoefenaars in uw omgeving. Persoonlijke aanbevelingen kunnen waardevol zijn omdat ze gebaseerd zijn op echte ervaringen.
 2. Raadpleeg beroepsverenigingen: In Nederland is er de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG Zhong). Zij hebben een lijst van erkende TCM-beoefenaars op hun website die voldoen aan specifieke kwalificaties en ethische normen.
 3. Controleer kwalificaties en registraties: Zorg ervoor dat de TCM-beoefenaar waarin u geïnteresseerd bent, gekwalificeerd is en geregistreerd staat bij relevante beroepsorganisaties. Dit kan u verzekeren van hun professionele training en naleving van professionele normen.
 4. Informeer naar opleiding en ervaring: Vraag naar de opleiding, certificeringen en eventuele specialisaties van de TCM-beoefenaar. Het is ook belangrijk om te informeren naar hun praktijkervaring, met name op het gebied van behandeling van aandoeningen vergelijkbaar met die van u.
 5. Maak een afspraak voor een consult: Als u een potentiële TCM-beoefenaar heeft gevonden, kunt u een afspraak maken voor een consult. Dit geeft u de mogelijkheid om de beoefenaar persoonlijk te ontmoeten, vragen te stellen en te beoordelen of er een goede klik is.
 6. Vertrouw op uw intuïtie: Naast de professionele kwalificaties en ervaring, is het ook belangrijk om te vertrouwen op uw intuïtie en comfortniveau bij het kiezen van een TCM-beoefenaar. Het opbouwen van vertrouwen en het hebben van een goede communicatie met uw zorgverlener is essentieel voor een succesvolle behandeling.

Houd er rekening mee dat traditionele Chinese geneeskunde complementair is aan reguliere medische zorg. Het kan nuttig zijn om uw huisarts of reguliere zorgverleners te raadplegen voordat u met TCM begint, vooral als u onder behandeling bent voor specifieke medische aandoeningen.

Door deze stappen te volgen, kunt u hopelijk een betrouwbare en gekwalificeerde TCM-beoefenaar vinden die u kan helpen bij het bevorderen van uw gezondheid en welzijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post